ТВОРЧЕСТВО

ПОЗНАНИЕ

А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  AZ

 

\арк!в 1999
УДК 330 (075.8)
Основи економічної теорії / О.О. Мамалуй, О.С. Марченко. Л.С. Шевченко та ін. За ред. О.О. Мамалуя. - Навч. посібник: У 2 ч. Ч. 1. - Харків: Нац. юрид. акад. України, 1999. - 155 с.
Реформування економіки України та становлення нових ринкових відносин потребують постійного оновлення економічних знань, для чого • необхідним є вивчення основ економічної теорії, яка містить все прогресивне, чого досягли світова економічна наука та практика господарювання розвинутих країн.
У посібнику розглядаються економічні категорії, закономірності та моделі господарювання на таких рівнях, як мікро- та макроекономіка, а також на рівні міжнародних економічних відносин. Автори використали наукові досягнення відомих представників різних економічних напрямків, досвід викладання цієї дисципліни в юридичній академії та опубліковану навчальну літературу.
Проблематика, зміст, структура посібника тісно пов'язані з профілем юридичної академії, формування правових знань потребує розвитку загального економічного мислення.
Для студентів, аспірантів та тих, хто бажає самостійно вивчати економічну теорію.
Автори: канд. екон. наук О.О. Мамалуй (гл. 1, 15, 17, 21), канд. екон. наук О.С. Марченко (гл. 5, § 3; гл. 8, § 1; гл. 11, § 1, 2; гл. 22), д-р екон. наук Л.С. Шевченко (гл. 5, 12, 18), канд. екон. наук О.А. Гриценко (гл. 4; гл. 8, § 2, 3, 4; гл. 11, § 3, 4; гл. 19), канд. екон. наук Л.В. Гриценко (гл. 20, § 1, 2), канд. екон. наук В.П. Халін (гл. 7), канд. екон. наук О.В. Роздайбіда (гл. 2, 13), канд. екон. наук С.М. Макуха (гл. 14, 24, 25), А.М. Задихайло (гл. З, 9, 15), Г.Ю. Дар-нопих (гл. 20, § 3; гл. 23), В.А. Лизогуб (гл. 6, 16), О.А. Камериста (гл. 10).
Рецензент й: В. М. Бережний, канд. екон. наук, проф. Харк. держ. автомоб.-дор. техн. ун-ту; С.В. Тютюннікова, канд. екон. наук, доц. Харк. держ. ун-ту.
Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою академії (протокол № 2 від 25.11.1998 р.)
Видання здійснено при технічній допомозі консорціуму "Верховенство права".
Контракт Агентства Міжнародного розвитку США. Адреса: Україна, 252033, Київ, вул. Саксаганського, 6.
© Національна юридична академія України, 1999
РОЗДІЛ І ВСТУП ДО ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ
Глава 1. ЕКОНОМІЧНА ТЕОРІЯ ЯК НАУКА ТА НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА
§ 1. Предмет курсу "Основи економічної теорії"
Економічна теорія — багатопланова суспільна теоретична наука, яка послідовно протягом всього свого існування набула цілісну систему наукових поглядів та уявлень про економічне життя суспільства, закономірності розвитку народного господарства, його суб'єктів в умовах ринкових відносин. Економічна теорія, як і всі науки, має свої об'єкт дослідження та предмет вивчення, які в процесі розвитку господарської діяльності людини та суспільства постійно набувають нових характерних рис і особливостей. Людина виступає активним учасником і суб'єктом економічного життя суспільства, виробником матеріальних благ, які необхідні для задоволення його потреб та інтересів. Згодом виникають нові потреби, забезпечити які можна тільки шляхом організації ефективної діяльності в рамках сім'ї, колективу, фірми, підприємства, галузі, регіону, країни або всього світу. Тому економічна теорія має складний предмет, що постійно формується
та розвивається.
Існує багато визначень економічної науки та її предмета: економіка (IV - III ст. до н.е.) — це економічні погляди про мистецтво ведення домашнього господарства; політична економія (XVII - XX ст.) — наука, що вивчає економічні відносини, які виникають між людьми в процесі виробництва, розподілу, обміну та споживання; економікс (XIX — XX ст.) — наука про ефективне використання обмежених ресурсів з метою досягнення максимального задоволення матеріальних потреб людини та суспільства. Сучасне розуміння терміну "економічна наука" охоплює визначення таких елементів її предмета: господарська діяльність; закономірності розвитку економічних систем; відносини, що виникають у процесі виробництва, розподілу, обміну та споживання матеріальних благ; відносини власності та ринку; використання людьми рідкісних чи обмежених ресурсів для виробництва різних товарів та послуг і розподіл їх між членами суспільства з метою задоволення їх потреб; механізми вирішення головних економічних проблем (що, як, для кого, скільки виробляти
•>
'і:е:лкт -.'К'Ліо1 і-.чпої'.еС!;;: 'й:::".-;-'.-і'.' ::г комічних яіппя • хпс'і!уа6\ с;;у •"'.'.і'С1!'. IV.! Іалну оаг.:ч>лр;. сн;. стр\ к>>ру''рсс. і:.
Макроекономіка (національна економіка)
Мезоекономіка
(економіка окремих сфер
та галузей народного ;оеподар'_тва)
(економіка фірім, підприємств, сімейного господарства та ін.)
Об'єктом вивчення економічної теорії на рінні мікроекономіки виступає окремий економічний суб'єкт господарська діяльність людини, сім'ї, фірми, підприємства, яка є конкретною і доступною для сприйняття.
Об'єкт вивчення макроекономіки — національна економіка як єдине ціле, її предмет має комплексний, узагальнений, агріговалий характер, погребує глибокого наукового дослідження та державного регулювання.
Економіка має галузі народного господарств.:-системи та комплекси (зоєшю-промисловий, агрОін;о енергетичний та ж.), які складають мезоекономіку.
Економічна теорія вивчає економічні яг -..м , також на рівні міжнародної економіки як -.• ч-ми господарства, міжнародних економічних відног;-.,. , •• супермакроекономіку.
Усі пі рівні економіки є складовим;* час ;:н:ім.г економічної
4
'ІНІЖНІ
ьроцеси
"ЗІТОВОГО кі,:. ТООТО
І.К'н:. ••; І на теі;р;>і
..••'::.єн . :.о'іитив!і\ І нормативні'. Позитивна економічна
... пі-а:;1/ "І а прогнозу оо'гктпвн; економічні я зліла, формує
. ;;. систему наукова поглядів, гіпотез та концепцій.
: ;,>-,:.;м;ч!;а теорія як навчальна дисципліна взагалі має позитивний
• :-;-:;ер Вчений економіст, досліджунЧчи факти господарського
•.лггя, ко'с'І;-.тує стан економіки, формулює характерні риси,
• •>>:,<;ск їх природу та зміст, робить висновки про майбутнє її
Нормативна економічна теорія — це наука про раціональну '.-.оедінку людей і діяльність економічних інститутів. Вона 1.1>.-.тукана відповідати на запитання про те, що треба робити, що і'.чіі.нно бути, як слід діяти для досягнення бажаних кінцевих результатів. Ідо треба мати.
Економічна теорія як теоретична наука і навчальна .ії'сцнпліна містить позитивні висновки і узагальнення, але практика господарювання, особливо на рівні макроекономіки. потребує конкретних рекомендацій, нормативних вказівок про те, як
•.-імі'.ншіїтн дефіцит державного бюджету, рівень інфляції, як подолати кризу та ін.
Обидва ці напрямки застосування економічної теорії мають працювати ефективно і сприяти вивченню її предмета та формуванню у людини економічного мислення, ринкової економічної поведінки.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47