ТВОРЧЕСТВО

ПОЗНАНИЕ

А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  AZ

 


Описування портретів деяких найбільш поширювальних типів важких людей зроблено нами раніше. Тут ми розглянемо вже самі способі спілкування з конкретним типом важкої людини.
Ділове спілкування з важкою людиною типу «паровий укатувач»
Як вже підкреслювалося раніше головна риса такого типу важкої людини — впевненість у своїй правоті; але вони бояться розкриття своєї неправоти; для «парового укатувача» підрив його іміджу — жахливиша перспектива
У діловому спілкуванні з такою важкою людиною можливі два основних варіанта: якщо предмет ділового спілкування не є особливо важливим для вас, то краще вийти з шляху важкої людини (все ж таки «паровий укатувач»!!!), або поступитися у малому, щоб заспокоїти його, а можливе виконати інший підхід — спочатку дати йому «випустити пару», а потім спокійно, але впевнено виказати власну точку зору. Але при цьому, не можливе ставити під сумнів його правоту, щоб не спровокувати його агресивність, ворожнечу. Тобто, грайте більш високу роль, роль миротворця, який стоїть понад повсякденністю, понад суєтою ділових проблем (конфліктів). Треба подавити його лютість за рахунок власного спокою. Це допоможе й йому справитися з власною агресивністю; у наслідку такої поведінки, такої тактики ділового спілкування з таким типом важкої людини відкриється перспектива до вирішення ділового конфлікту.
Ділове спілкування з важкою людиною типу «прихований агресор»
Головна риса «прихованого агресора», або «снайпера» — виконувати роль потайного месника; тому він не може вести себе відкрито; одна з зовнішніх причин такої його поведінки — відсутність достатньої влади.
Поведінка у спілкуванні з такою людиною може мати теж декілька різних варіантів: по-перше, можливе використання, як й у попередньому випадку, методу ухилення; можливе й надати йому «випустити пару» (теж як у попередньому варіанті); але виправданій й такий спосіб поведінки, коли ураховуються особливості даного типу важкої людини, саме, що це агресор, але який всіляке приховує свою агресивність, тобто змушуваній боятися свого розкриття. Тому необхідно використати цей факт,— зірвати з нього маску; для цього виявите конкретний факт учинення їм зла, а також приховані першопричини його поведінки. Якщо він почне запрошувати факти — наведіть докази. Й він буде змушений зрозуміти, що маска з нього зірвана й у нього залишиться лише два виходу: або припинити напади, або відкрито визнати їх.
74
Але після цього реальним стає досягнення більшого: коли все буде витягнуте на поверхню — можна виявити й першопричини прихованої агресивності даної конкретної людини та допомогти йому визволитись від них за допомогою перенесення їх з підсвідомості до самої свідомості.
Ділове спілкування з важкою людиною типу «вибухова людина*
В основі негативної емоції такої людини та її зовнішнього проявлення знаходиться прихована потреба, бажання узяти ситуацію під свій контроль.
Для задоволення такої її потреби й необхідно запевнити таку людину, що вона- повністю володіє ситуацією; далі треба задовольнити це приховане жадання контролювати становище. Для цього треба підбадьорити її, висловити навіть захоплення її організаційними подібностями. А після цього — вести себе делікатно, саме так, нібито ніякого вибуху негативних емоцій з боку такої важкої людини зовсім й не було, тобто не слід акцентувати на вибуху уваги. У наслідку такої правільної поведінки, такого способу спілкування з такою людиною вона навіть може бути збентежена й може перепрошувати вибачення.
Ділове спілкування з важкою людиною типу «жалібник»
Необхідно завжди пам'ятати, що головна потреба жалібника — жагуче бажання бути почутим,— це причина зовнішнього проявлення негативних емоцій; але першопричина, внутрішні джерела його труднощів виникають звичайно на шляху розчарування та безсилля.
Для того, щоб розмова з такою людиною взагалі відбулася, щоб ділове спілкування з неї було ефективним треба особливо уважно вислухати її, повернути її відчування власної значності й головне — дати можливість висловити її негативні емоції. Після цього така важка людина заспокоїться й можливе ефективне ділове спілкування з нею.
При розмові з такою людиною після вислухування сутності її скарг необхідно знайти спосіб припинення або переведення розмови на іншу тему, тобто треба намагатися постійно переключити її увагу до вирішення проблеми. Це можливе зробити, якщо запитувати її проте, що вона збирається діяти у створеної ситуації, існують чи то люди, які змогли б допомогти вирішити конфлікт. Якщо «жалібник» обвинувачує у чомусь вас, спитайте про тс, що б ви змогли зробити разом для розробки рішення, яке задоволь-
75
з б вас обох. Тобто постійно, крок за кроком рухатися у рямку рішення проблеми. У будь-якому випадку необхідно змогти такої важкої людини побачити її помилку та розкрити :ршопричини.
Лише у тому випадку коли ви почуєте, що потік скарг перетво-ться у непереборне замкнуте коло й розмову вже неможливо завити у конструктивне русло, можете припинити контакт з та-І людиною. Принаймні, ви зробили все, що змогли.
Ділове спілкування з важкою людиною типу «мовчун» Вже у самому терміні укладена причина труднощів такої людини, го виключна прихованість, замкненість її. Тому головне завдання кування з такою людиною — перемагання цієї замкненості. Прихованість, замкненість «мовчуна» може мати багато причин Іни не відомі ні йому самому, ні вам як співбесіднику. Звичайно, ша зробити деякі припущення, здогадки, але вони можуть вия--Іся помилковими.
Для, того щоб розкрити сутність проблем такого типу важкої ^ини, треба задати декілька запитань у такий формі, яка не доз-ить виразити відповіді тільки словами «так» або «ні», або про-кивком голови.
Дуже часто такі люди замикаються у собі тому, що бояться азити почуття інших, мають гіркий'досвід відвертості, хочуть нутись конфронтації, вважають, що їх погляд не приймають /ваги.
Тому, перш завсе, особливе важливе оцінити, підтримати, та виз-и таку людину. Намагайтеся показати, що щоб така людина ні ала, вас неможливо нічим образити, що ви ніколи не будете серди-я, обвинувачувати її та таке інше. Запевнити її, що з вами всі Іться своїми почуттями й ви тільки з розумінням та співчуттям Іоситесь до цього з усіма. Підкреслите також, що ви ні з ким не те на конфронтацію ні за будь-яких обставин. Продемонструйте іть те, що ви вдячні цієї людини за те, що вона вирішила говорити ми. Й людина зможе розкритись, — а це закінчення її емоційного флікту.
Ділове спілкування з важкою людиною
типу «надпокладениш
Особистою рисою такої людини, як відомо є тс, що вона легко Іяє зробити все, що завгодно, але не завжди виконує обіцянку.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38