ТВОРЧЕСТВО

ПОЗНАНИЕ

А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  AZ

 


Сутність способу виводиться з того, що ви уявно указуєте вихід вашім негативним емоціям на вра-зливця, (а не на себе, не усередину) і цім допомагаєте відчути емоційне полегшення.
Управління власною недовірою
Недовіра — це теж негативна емоція; вона також, як і будь-які інші негативні емоції, може заважати, перешкоджати ефективному діловому спілкуванню, зокрема, вирішенню ділового конфлікту.
Але недовіра — це особлива, специфічна негативна емоція; недовіра, по сутності,— це занепокоєння, тривога, різновид страху; вона тримає вас у напруженні. Однак недовіра не зводиться до страху, відрізняється від нього.
Проблему недовіри як специфічної негативної емоції й вирішати треба особливо, специфічно. Дійсно, якщо звичайнім страхом не можна понехтувати,— його обов'язково треба усунути і тільки після цього може відкритися перспектива вирішення ділового конфлікту,— то недовірою можна й зневажати і одразу приступати до вирішення ділового конфлікту.
Але якщо ви понехтували недовірою, а вона у майбутньому виявилась обгрунтованою,— то можливі збитки причому значно більші, ніж придбання.
Тому краще, перш за все, перевірити обгрунтованість своїх сумнівів, недовіри і можливо взагалі відмовитися від будь-яких взаємовідносин з іншою стороною.
Але іноді можна мати чудові відносини з людьми, якім не довіряєте. Інколи треба подавити своє почуття недовіри, з чимось упокоритися, щоб можливо виграти у іншому, або у цілому, тобто, у повної' відповідності з відомою англійською приказкою: програти всі битви, крім останньої.
62
Однак, краще не піддавати себе небезпеці, не робити себе уразливим, приступним для нападів.
Можна використати й такі рекомендації до вашої поведінки у випадку існування деякої недовіри відносно вашого опонента. Вони особливо цінні, якщо ви зацікавлені в цих відносинах.
Перш за все, проясніть питання — обгрунтована, чи ні ваша недовіра; якщо так, то обмежте сферу довіри. Далі,— дійте, зберігаючи міру обережності, так щоб захистити себе (підстраховуйте себе залишив що-небудь цінне у заставу). Однак постарайтеся не нанести образу, даси розумне пояснення, наприклад,— що ви дієте так з усіма знайомими.
Однак, необхідно розуміти, що у будь-якому випадку недовіра — це перепона у взаємовідносинах, і-її краще зменшити або усунути повністю для установлення гармонійних, ділових відносна
Отже були розглянути основні методи усунення власних нестійких негативних емоцій. Але не менше значення для ефективного ділового спілкування має управління негативними емоціями співбесідника
§ 2. Управління негативними емоціями співбесідника
Під управлінням негативними емоціями співбесідника необхідно розуміти як повне усунення таких емоцій, так й їх тимчасове гальмування.
При цьому можливі два основних варіанти вашої поведінки: слухати (або вислухувати) і виходити, якщо на вислухування у вас не вистачає терпіння (або слухати — це не про вас).
Управління негативними емоціями співбесідника за допомогою слухання
Раніше було розглянуто попередження негативних емоцій за допомогою активного, ефективного слухання.
Слухання — це дуже широке та глибоке поняття; воно має багато відтінків,, сторін, аспектів.
У даному контексті слухання включає все сказане раніше, однак доповнюється такими вимогами (правилами), якими необхідно дотримуватися при діловому спілкуванні з співбесідником, який заряджений негативними емоціями: не реагувати на гнів, роздратування га інші прояви негативних емоцій опонента; надати можливість визволення його від негативних емоцій; надати йому допомогу у цьому визволенні від них; показати, Ідо ви дійсно слухаєте; чути людину,
розуміти її, перешкоджати їй висловлюватися (якщо не дати людини висловлюватися, то її негативні емоції,— поки безадресні,— можуть повністю виплеснутися, обрушитися на вас).
Отже, слухайте, підтакувайте, щоб показати, що ви слухаєте і що для гніву та страху немає основи. При цьому ви можете відчувати нетерпіння, можете почути теж саме знову й знову, ви можете захотіти припинити розмову, але якщо ви бажаєте продовження взаємовідносин, або вам необхідно у дану мить домагатися якогось рішення, ви зобов'язані бути терплячими та ввічливими. Це потребує праці понад собою, але Ви зобов'язані навчитись переконувати людину, яка охоплювана, наповнена роздратуванням, або страхом, або будь-якими іншими негативними емоціями і заспокоїти її. Не відповідайте на її негативні емоції власним роздратуванням,— жар пристрастив тільки зросте від цього. Якщо правильно себе вести з такою людиною, тобто додержуватись вказаних правил, то через якийсь час негативні емоції опонента визволяться та розвіються і ви зможете вести з ним ефективне ділове спілкування.
Однак у тому випадку, коли ви з особливостей свого характеру не зможете спокійно вислухувати роздратовану людину, не відповідаючи їй, то дуже корисно ще на ранніх стадіях емоційного конфлікту впевнити себе у необхідності контролю над собою. Для аутотренінгу можуть бути корисними такі фрази: «Я зобов'язаній бути спокійним*', або: <<Я зобов'язаній слухати». Існують й спеціальні прийоми відчуження, несприйманості4*.
Якщо взаємовідносини з людиною (яка має у собі негативні емоції) не викликає інтересу, не уявляє цінності, то у принципи, ви можете ухилитися від контакту з такою людиною, вийти з нього. (Можливе навіть й такий прийом (спосіб) як пригнічення; але останнє може привести й до ескалації негативних емоцій опонента).
Управління негативними емоціями співбесідника за допомогою виходу
Вихід — теж спосіб управління негативними емоціями опонента. Але у відміну від вислухування, яке приводить співбесідника до визволення від його негативних емоцій, вихід залишає його об'єкту свого визволення, виходу емоцій, їжі'для них.
Критерієм, сигналом, індикатором до виходу може бути почуття безглуздя, що виникає, або пробудження якогось минулого гніву, який ніякого відношення не має до даної ситуації, та інше.
64
Ллє, коли важливе збереження відносин, то слід слухати, поки людина не висловиться і не звільниться від своїх негативних емоцій. А після їх послаблення (релаксації) мож'на приступати до вирішення ділових проблем (конфліктів).
Отже, у даній темі було проаналізовано усунення нестійких негативних емоцій — власних та співбесідника. При цьому поза межами нашого аналізу залишилися стійки негативні емоції так званих важких людей. Такі люди теж могуть негативно впливати на результати ділового спілкування, а інколи й зривати їх повністю.
У наступної темі розглядаються основні аспекти управління стійкими негативними емоціями важких людей.
ТЕМА 10. УПРАВЛІННЯ СТІЙКИМИ НЕГАТИВНИМИ ЕМОЦІЯМИ ВАЖКИХ ЛЮДЕЙ
Розглянуті раніше підходи, прийоми, способи, методи вирішення конфліктів (як ділових, так й емоційних) розраховані до спілкування з звичайними, тобто психічно нормальними людьми;
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38