ТВОРЧЕСТВО

ПОЗНАНИЕ

А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  AZ

 

(виключення створює лише жоден випадок — способи поведінки з важкими людьми, коли з ними можливе не вступати у безпосередній контакт, у безпосереднє спілкування).
У даної темі мова піде про безпосереднє спілкування тільки з важкими людьми.
Це не проста проблема,— проблема, що робити, як вести себе при спілкуванні з людиною, яка має специфічні особисті характеристики; яка стоїть на шляху вирішення ділового конфлікту, приводить вас у лютість й яка не піде вам до зустрічі, які б зусилля до примирення ви б не прикладали.
Для відповіді на ці питання проблему необхідно розділити, розч-ленити на три частини: перш за все, необхідно визначити, що таке так звані важки люди та їх типи; по-друге, освоїти загальні принципи ділового спілкування з такими людьми, з різними типами цих людей; й на закінчення, виробити тактовні крокі, тактовні прийоми, тактовні підходи, що до спілкування з конкретним типом важких людей.
§ 1. Важкі люди
Як було показане у попередніх гемах, у принципі у всіх людей можливе виникнення негативних емоцій'з самих різних причин.
Однак важкі люди — це люди, негативні емоції яких мають проявлення в особливо гострій формі, а джерела, коріння їх негативних емоцій виключно стійки, постійні.
Крім того, у них переважає якась одна яскраво виразна негативна емоція, саме: у одних — це понадагресивність, у других — це понадпокладність, у третіх — надмірна потайливість й таке інше.
Причина таких надзвичайних, специфічних негативних емоцій важкої людини у суперечності між її потребою позбавитися, усунути джерела цих негативних емоцій та можливістю такого позбавлення. Така потреба виключне складна, своєрідна, специфічна,— вона не усвідомлювана особою, її першоджерела — у підсвідомості людини. Тому вона прихована як для самої важкої людини, так й (й тем більше) для її співбесідника (принаймні до спілкування).
Дані першопричини, джерела таких надзвичайних негативних емоцій важкої людини зв'язані не з нинішнім, не з даною конкретною конфліктною ситуацією (як у звичайних людей), а з минулим, а можливе навіть далекім минулим: з утратою близької людини, переляком у дитинстві, стресом та іншими подіями у житті важкої людини.
Першопричини таких надзвичайних негативних емоцій, зафіксовані у підсвідомості, але не у свідомості, тому вони не усвідомлюються самою особою без допомоги зовні, без допомоги іншої людини.
Отже джерело, першопричина негативних емоцій важкої людини — не поза її, не в іншої людини (як може показатися на перший погляд), а в неї самої. Співбесідник важкої людини може лише провокувати зовнішнє проявлення негативних емоцій важкої людини.
Надзвичайні, специфічні негативні емоції важкої людини,— це з точки зору медицини певне відхилення від норм, розладнання й навіть хвороба психіки. Тому, якщо перед вами важка людина (а не розпечена, розпушена особа, без будь-яких моральних гальмів та етичних норм), то вона гідна особливе уважного відношення.
Типи важких людей
Знайомство з різними типами важких людей необхідне для визначення характеру поведінки, спілкування з ними.
Типи, або групи важких людей можна класифікувати різними способами у залежності від цілей,, завдань, принципів, які закладаються при аналізі.
Кожна людина з свого життєвого досвіду навіть не усвідомлено має свою власну класифікацію важких людей. Наприклад, жінка; яка довгі роки страждала від тиранії власної мачухи, буде відносити до важкої людини кожного, хто проявляє аналогічні властивості. Або чоловік, який розлучився зі своєю дружиною, яка знущала його своїми нескінченими розмовами, до останнього часу ненавидить
будь-яке базікання й може віднести дскважі^их людей будь-кого, кому не властива лаконічність.
Однак,— це суб'єктивні оцінки, підходи до визначення важких людей і їх треба обминати. Для об'єктивності, правильності віднесення до розряду, категорії, поняття важкої людини необхідно використати досвід та думки спеціалістів, яки постійно зштовхуються з різними типами важких людей у наслідку своїх професійних обов'язків. Саме, розгляд досліджень, аналіз різних точок зору спеціалістів може сприяти одержанню найбільш повних знань з проблеми, що інтересує.
Ось класифікація типів важких людей яку зробив один з західних спеціалістів Р.М.Бремсон, а також коротка характерістика їх основних рис*7.
« Агресивисти» — це важкі люди, які зачіпають, підпалюють інших і роздратовуються, якщо їх не слухають; вони, у свою чергу, поділяються на: «шермановські танки», «снайпери», та «підривники».
«Шермановський танк», який ще має назву «паровий укатувач» — це брутальна, безцеремонійна людина, яка гадає, що все навкруг зобов'язані давати дорогу. Вона може себе так вести ще й тому, що впевнена у своєї правоті та хоче, щоб це знали всі оточуючі.
«Снайпер» також має іншу назву «прихований агресор»; він намагається робити неприємності за допомогою закулісних махінацій та "іншого прояву прихованої агресії. Звичайно, він уважає, що така його поведінка повністю оправдана, тому, що хтось поводився неправильно й він зобов'язаній виконувати роль потайного месника, поновлювати справедливість.
Він також може вести себе у наслідок відсутності достатньої влади, щоб діяти відкрито.
«Підривник», або «вибухова людина», або «розгнівана дитина» не є злим від природи; він зривається як дитина, яка має злий настрій. Звичайно, така людина веде себе подібним способом, коли вона перелякана й безпомічна, а вибух емоцій відображає її приховане бажання узяти ситуацію під свій контроль. Так, наприклад, керівник може спалахнути, якщо почує, що підлеглі його зовсім відбились від рук.
Наступний тип у даній класифікації — «жалібник»; це люди, які завжди находять те, на що можна поскаржитись; звичайно вони нічого не роблять для вирішення проблеми, тому, що уявляють себе не здатними ні на що або .не хочуть брати відповідальність. «Жаліб ники» бувають двох типів: реалістичні й пароноідні. Обидва типи
67
Іасто охоплювані будь-якою ідеєю та обвинувачують інших (або югось конкретно, або увесь світ у цілому) у всіх гріхах.
«Мовчун», або «тихоня» — ще один тип важкої людини; вони покійні, не багатомовні та скритні.
Причини їх скритності дуже різні.
«Надпокладені» —люди, які говорять «так» з будь-якого привиду і обіцяють підтримку. Такі люди можуть здаватися приємними у всіх ідносинах, які не створюють труднощів у спілкуванні, тому що вони авжди роблять поступку, щоб допомогти й тім самим подобатися іншим юдям. Однак, слова у таких людей розходяться з ділами, вони не иконують своїх обіцянок та не виправдовують покладених до них надій.
«Вічні песимісти» завжди передбачають невдачу тому, що зви-айно уважають, що з будь-якої витівки нічого не вийде.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38