ТВОРЧЕСТВО

ПОЗНАНИЕ

А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  AZ

 

Такою властивістю у нашому випадку може бути тільки «форма»". Саме формою з'являються негативні емоції по відношенню до емоційного конфлікту. Отже, негативні емоції є форма, зовнішній прояв емоційного конфлікту. Вони як і усяка форма тісно зв'язані з змістом. Ось декілька характеристик форми як філософської категорії форма відображає зв'язок та спосіб організації взаємодії елементів змісту, форма та зміст завжди відповідають, адекватні одне одному: говорять, яка форма, такій й зміст; форма найбільш рухлива, мінлива ніж зміст, який відрізняється консерватизмом. Коротко кажучи, форма — це оболонка, одяг змісту.
Отже, негативні емоції є форма суперечностей якихось внутрішніх потреб особистості, або — потреб та можливостей їх задоволення.
§ 2. Роль та місце емоційних конфліктів
Серед розглянутих трьох важливіших аспектів емоційного конфлікту (його сутності, змісту та форми) саме форма емоційного конфлікту, тобто, його негативні емоції мають зовнішній прояв, саме через них проявляється емоційний конфлікт, саме негативні емоції, роблять вплив (причому негативний) як на поведінку, на дії самої особистості, так і на її оточення.
Негативні емоції можуть відчуватись самою особистістю, можуть виявлятися у процесі ділового спілкування з іншою людиною, зокрема,— у процесі вирішення ділового конфлікту (та до нього), при цьому блокуючи його вирішення. (До речі, спор — це й є перший симптом з'явлення та прояву негативної емоції хоча б з однієї сторони). Отже можуть не тільки проявитися вже існуючі негативні емоції, але й народитися нові у процесі ділового спілкування через порушення його пра вил, або принципіа Нарешті вони можуть' проявитись як рецидив минулих негативних емоцій людини, які мали місце'у далекому минулому (у дитинстві) та навіть переданих по спадщині і які зробили глибокий слід у психіці людини; останнє — особливий випадок стійких негативних емоцій так званих важких людей.
47
Ось ці різні прояви негативних емоцій й визначають місце емоційних конфліктів,— саме,— це сфера ділового спілкування, та сфера вирішення ділових конфліктів зокрема.
Роль емоційних конфліктів виникає з його міста,— вона виключно негативна та тільки негативна (на відміну від ділових конфліктів, які мають деякі позитивні наслідки); як вже відзначалося, емоційні конфлікти можуть навіть зірвати ділове спілкування, перетворити його у спор; вони можуть заблокувати вирішення ділового конфлікту.
§ 3. Види емоційних конфліктів
У даному курсі «Культура ділового спілкування менеджера» емоційні конфлікти класифікуються тільки по одному, головному, зовнішньому ознаку — по видам негативних емоцій. У свою чергу, негативні емоції зводяться у дві групи: перша,— це тимчасові, або епізодичні, або преходячі, які далі будьмо називати нестійкі негативні емоції; друга — стійкі негативні емоції важких людей.
Управління емоційними конфліктами — це фактично є управління негативними емоціями.
Відповідно до згаданої класифікації негативних емоцій можливо класифікувати і способи управління емоційними конфліктами, які розділяються на два типа: управління нестійкими негативними емоціями та управління стійкими негативними емоціями. Під управлінням у даному контексті необхідно розуміти попередження та усунення негативних емоцій.
Останнє має відношення тільки до нестійких негативних емоцій,— попередження стійких негативних емоцій важких людей не можливо по своєї сутності (о чом розмова пізніше).
З урахуванням сказаного способи управління негативними емоціями поділяються на три типа: попередження нестійких негативних емоцій у процесі ділового спілкування; усунення нестійких негативних емоцій; управління стійкими негативними емоціями важких людей.
Кожен з вказаних трьох типів управління емоційними конфліктами розглянемо в окремих трьох темах.
ТЕМА 8. ПОПЕРЕДЖЕННЯ НЕСТІЙКИХ НЕГАТИВНИХ ЕМОЦІЙ У ПРОЦЕСІ ДІЛОВОГО СПІЛКУВАННЯ
Нестійки негативні емоції можуть виникати у процесі ділового спілкування. Отже, взагалі вони можливі з боку як однієї, так й іншої сторони. Тому попередження нестійких негативних емоцій у процесі ділового спілкування двох людей, у свою чергу, необхідно поділити на два варіанта: попередження власних нестійких негативних емоцій та попередження нестійких негативних емоцій співбесідника (не обов'язково опонента, супротивника).
§ 1. Попередження власних негативних емоцій у процесі ділового спілкування
Д. Г. Скотт виділяє такі основні способи попередження власних негативних емоцій: захист від важких у спілкуванні людей; пригнічення важких взаємовідносин; ухилення від контакту з людьми, яки вже мають негативний «заряд», негативні емоції, але яки все ж таки носять тимчасовий, епізодичний характер35. Розглянемо коротко основні прийоми боротьби з власними негативними емоціями, які пропонуються згаданим автором.
Захист бід важких у спілкуванні людей
«Деякі люди,— як відзначає Д. Г. Скотт,— немов би заряджені чимось негативним»3'. Схожу точку зору промовляв ще значне раніше іншій американській спеціаліст у галузі менеджменту, автор відомої книги з проблем менеджменту «Дванадцять принципів продуктивності» Г. Емерсон; він говорить о «довгорогіх техаських биках у подобі людини»37.
У даному курсі робиться лише констатування саме факту існування таких людей без моральної та іншої оцінки їх особистості, їх можливої власної вини,— у даному курсі зовсім інше завдання. Признання цього факту ставить перед необхідністю ураховувати його у діловому спілкуванні для підвищення його ефективності, а у кращому випадку, навіть просто піддержувати й сам процес спілкування.
Але проблема при уважному ЇЇ розгляді має ще один аспект. Справа у тому, що можливо й навіть не спілкуватись з такими людьми, але знаходитися з ними у однієї робочої кімнаті, у сумісному робочому приміщенні. Вже одне таке сумісне перебування в одному виробничому (творчому) колективі може викликати негативні емоції
49
навіть без будь-якогось контакту, або взаємовідносин. Як боротися з такими власними негативними емоціями, як їх попередити? Це проблема глибоких психологічних досліджень. Фактично необхідно створити деякий психологічний бар'єр навколо себе. «Один з способів, який дозволяє це здійснити, виводиться з того, щоб уявити біле свічення чистої позитивної енергії навколо себе або ... що ви знайходитесь у захисній оболонці, або навіть уявити себе у вигляді матерчатого навісу, з краю якого негативна енергія стікає, як вода. Ви можете використовувати різні прийоми візуалізації. Важливе, щоб у вашому уявленні ви створили навколо себе захисну зону.- Коли ви почуєте, що вам загрожує діяння чий-небудь негативної енергії, підійміть цей «щит» та навіть відсуньте його ближче до того, хто її випромінює.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38