ТВОРЧЕСТВО

ПОЗНАНИЕ

А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  AZ

 


У цьому аспекті всі способи усунення нестійких негативних емоцій можливо розділити на дві основні групи — це: усунення власних негативних емоцій і управління нестійкими негативними емоціями співбесідника.
Коли мова йде про таку тонку, почуттєву сферу, якою є емоційна сфера, про методи її контролю, управління, то це в тій чи іншій мірі пов'язане з методами аутогеного тренування та медитації. Іноді вже одне згадування цих термінів може асоціюватися з якимись недоступними для нормально'^ звичайної людини способами. Але це зовсім не так. В останні роки дані методи перестали бути чимось екзотичним й знайшли розповсюдження серед широких верств населення усіх країн світу й тем більш — у конкретної діяльності, практиці менеджеріа Як відмічають у своєї книзі Ь та Х.Швальбе «... медитація давно вже виділилася з релігійної сфери, а релігійна медитація не завжди й не скрізь спрямована тільки на духовно-релігійні цінності»'13. Тому, продовжують далі ці автори «... медитація цілком може знайти практичне застосування й бути надзвичайно корисною '...»'". По суті, медитація — це процес зняття напруги, як фізичної, так й нервово'і емоційної; так що медитація не є щось незвичайне
Отже, у даній темі деякі методи усунення нестійких негативних емоцій основані якраз на медитації та аутотренінгу.
Обидва методи (медитація та аутотренінг) націлені на розслаблення, або — повне зняття стомленості; але засоби розслаблення при медитації мають деяку відмінність від засобів аутотренування4'. Розглянуті далі способи усунення нестійких негативних емоцій засновані у тій, чи іншій мірі саме на методах аутотренінгу та медитації.
§ 1. Усунення власних нестійких негативних емоцій
Усунення власних негативних емоцій — це визволення від них, тобто повне звільнення себе від вже існуючих негативних емоцій шляхом контролю себе, своєї емоційної сфери. Це не стримування, а саме звільнення (стримування — теж метод, однак його можливо скоріше ототожнювати з гальмуванням негативних емоцій; але це --не звільнення від них). А питання саме у тому, щоб повністю звільнити, визволити себе від негативних емоцій.
59
Однак врятування від негативних емоцій це й не «вибух», не атака на опонента, тобто,— не «випускання пари»; останнє є не що інше, як помилкове позбавлення, тому, що може привести навіть до ескалації емоційного конфлікту та закінчитися спором, сварою, криком, якщо опонент не вміє слухати, не має терпіння слухати.
До визволення від власних негативних емоцій можливе віднесення й процесу вирішення ділового конфлікту, а якщо точніше — його позитивні результати, які й зможуть загасити сполохи негативних емоцій, навіть у тому випадку, коли він доходить до крику. Саме задоволення Інтересів може бути причиною зменшення негативних інтересіа
Визволення (або усунення) від власних негативних емоцій може бути реалізовано теж кількома способами; які докладно описані у книзі Д. Г. Скотт «КонфликтьІ,— пути их •преодоления»'". Тут надаймо лише короткий коментар їх сутності та змісту.
Серед способів визволення від власних негативних емоцій автор виділяє такі: візуалізація, переборювання страху, управління власною недовірою та інші.
Візуалізація визволення
Візуалізація визволення придатна для різних негативних емоцій, у тому числі: роздратування, страху, внутрішнього розбрату й таке інше.
Візуалізація означає «випустити пару», але уявно, внутрішньо, про себе; це зобразите себе, що ви говорите, висловлюєте свої почуття людині, на яку ви розгнівані,— відомо, що висловлений гнів проходить. За допомогою візуалізації людина добивається також відчуття визволення від негативних емоцій.
Ритуал визволення
Ритуал визволення має багато спільного з візуалізацією визволення, однак існують й значні відмінності; тут на перше місце виходять уявні дії, але це мовлення.
Існують декілька способів ритуалу визволення: заземлення; проєцирован-ня та знищення гніву; очищення енергетичної оболонки (аури) та деякі інші
Заземлення
Ви уявляєте гнів, якій входить у вас як пучок негативної енергії (під іншої людини, чи народженої у конфліктної ситуації); потім ви
60
уявляєте себе, що ця енергія опускається у вас і спокійно збігає у землю. Секрет цього механізму у тому, що одне уявлення (появлення гніву) витісняється інггім (проходженням, збіганням, заземленням гніву).
Проєциробання та знищення гніву
Механізм дії цього способу теж заснованій на внутрішньому уявленні. Для цього, перш за все, необхідно повністю розслабитись. (Методика розслаблення описана в багатьох літературних джерелах з проблем медитації, зокрема й у вже згаданому виданні Д. Г. Скотт). Потім уявите, що ви випромінюваєте гнів та проєцируєте його на якийсь ек-раа Після цього уявляєте, що ви берете електронне-проміневу гармату і стріляєте у неї; це дає вихід гніву, заміну бажанню насильницьких дій. З кожним попаданням ваше роздратування слабніть все більш і зникає.
Очищення енергетичної оболонки (аури)
Цей спосіб зводиться до струшування гніву з себе. Для цього необхідно встати, або сісти рівно і потерти пальцями рук понад головою, тим самим уявити себе, що ціми рухами ви відчуваєте енер-' гетичну оболонку навколо цієї частини тіла.
При цьому змусьте себе відчути, що ви витягуєте з себе роздратування, або інші негативні емоції.'Після цього струсите їх з себе (та примусьте це відчути).
Усвідомлення корисності здобування уроку з конфлікту
Фактично цей спосіб ще пропонував Д Карнегі; він рекомендував будь-який негативний випадок вміти перетворювати до позитивного, корисного, тобто — обертати мінус до плюсу. Отже, це погляд на конфліктну ситуацію не тільки як на джерело роздратування, гніву, але й - як на урок, з якого завжди можливе здобування корисності, тобто це бачення ситуації не як небажаної, а навпаки,— жаданої,— для навчання, придбання досвіду в аналогічному випадку у майбутньому. Ось саме такий погляд на ситуацію допоможе досягнути визволення від негативних емоцій.
Уявлення реваншу
V даному способі мова йде саме тільки про уявлення реваншу, дійсний, справжній, реальний реванш може тільки збільшити власні
61
негативні емоції; більш того, він може спровокувати негативні емоції у вашого опонента. Тому для досягнення звільнення від власних негативних емоцій може мати допущення реваншу тільки у нутрі особи, в її думках.
Уявлення реваншу — це фактично уявлення помсти. Іноді думка про помсту краще завсе знімає роздратування. Саме тільки думка про помсту, але не сама помста може сприяти усуненню негативних емоцій і не зробити шкоди іншої людині.
Але треба мати на увазі, що цей прийом підходить не для кожного; у деякої людини думка про помсту може лише породжувати ескалацію роздратування.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38