ТВОРЧЕСТВО

ПОЗНАНИЕ

А  Б  В  Г  Д  Е  Ж  З  И  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  AZ

 

Однак максимальний ефект розуміння слухачем буде тоді, коли всі вказані засоби передавання інформації доповнюють одне одного, відповідають одне одному, діють в одному напрямку. Якщо існує хоча б найменша невідповідність хоч одного з них, то це буде руйнувати розуміння, слухаючий не буде знати, якому з засобів передавання інформації віддавати більшу довіру. Наприклад, якщо логічно інформація пов'язана з вибаченням, то голос зобов'язаний бути неголосним, а жести — виражати упокорювання та прохання; необхідно і відповідна міміка. Якщо надається весела інформація, то вона супроводжується своїми відповідними жестами, голосом та усмішкою. Й навпаки, сумна інформація — іншими, протилежними засобами. Якщо ж у випадку смерті близької людини ви будете мовити весело, то вам не повірять (у кращому випадку).
Отже необхідно намагатися найбільш повної максимальної відповідності (адекватності) жестів, міміки, голосу та сенсу інформації, що передається.
Недопущення недомов'яеностей у діловому спілкуванні
Під недомовленістю слід розуміти приховування, утаювання справжніх почуттів, думок, або бажань; вона й може бути причиною образи та роздратованості у слухаючого.
Недомовленість — це і відсутність намагання прояснити незро-зуміння, неясності з боку іншої сторони, це також може бути причиною, джерелом неадекватних дій, а тому — привести до труднощів та конфліктіа
У даному випадку спеціалісти у галузі вирішення конфліктів (або їх попередження) пропонують такий вихід: сторона, яка слухає, зобов'язана промовити прямо, відверто все, що для неї незрозуміло; сторона, яка говорить теж необхідна бути максимально відверта, казати про все, що часто приховується, або буває важким для розуміння.
Конкретні рекомендації, що до недопущення недомовленостей у діловому спілкуванні зводяться до таких перш за все, необхідно уважно
56
стежити за ознаками нерозуміння у слухаючого — розгубленості, збентеження, поверненню до минулої розмови, питання, що говорить про те, що вас не почули. Якщо таке дійсно було присутнє у вашій розмові, поверніться до вже сказаного та поясните це іншими словами або засобами. Можливе й попросити повторення суті вашого повідомлення. А у тому випадку, коли ви говорите про неприємні речі,— необхідно бути дипломатичним та тактовним,— але не ходить навкруг та навколо, а краще скажіть все одразу. Для підготовки слухаючого навіть можливо дати зрозуміти, що вам важко про це говорити.
Що до іншої (слухаючої) сторони, то вона зобов'язана спитати себе, розуміє чи вони мовця, все ли для неї зрозуміле. Якщо існують неясності, необхідно попросити повторити пояснення.
Недопущення неясності у діловому спілкуванні
Неясність веде до нерозуміння сказаного або того, що припускається.
Іноді неясність може грати навіть позитивну роль: для мовця — коли мова йде про щось не дуже приємне та не зручне для нього; він навіть спеціально може використати «димову завісу», щоб обминути відповідальності; для слухаючого — коли йому невигідне, або не зручне визнавати, що він одержував не всю інформацію (щоб не мати вигляд неосвіченої людини).
Але, зрештою, неясність у спілкуванні даси про себе знати. Наприклад, керівник вимагає виконати завдання, але надає неясні інструкції; підлеглий теж не розуміє завдання в усій їх повноті; керівник не домагається підтвердження правильності розуміння одержаного завдання, а підлеглий не сказав про те, що йому не все ясно. Тому прояснення завдання не відбулося. У наслідку цього робота була зроблена не вірно. Й ось у залежності від характеру завдання, та наслідків невірного її виконання може виникнути конфлікт між начальником та його підлеглим.
Прикладів виникнення конфліктів у наслідку неясності спілкування кожен з нас може навести дуже багато з своєї власної життєвої практики,
Для недопущення неясності у спілкуванні, перш за все, необхідний активний зворотний зв'язок; для цього треба: спитати, уточнити відразу й відверто, попросити іншу людину коротко викласти сказане вами для того, щоб переконатися у правильності його сприйняття. -Звертайтесь до цього особливо у випадках, коли вірність передання
57
інформації надзвичайно важлива для вас, або коли вона дуже складна для розуміння. Якщо ви вважаєте, що має місце лише будь-яке нерозуміння, скажіть про це прямо і внесіть додаткові пояснення та виправлення. Треба мати на увазі, що більшість людей впевнені у тому, що вони назавжди висловлюються ясно та точно, і що їх вірно зрозуміли; вони навіть не підозрюють, що їх слова можуть бути неправильно тлумачені; ось так виникає нерозуміння та відповідні емоційні конфлікти, причина яких — недостатньо ясне спілкування.
Перемагання прихованих та помилкових припущень
Припущення — це будь-які думки та образи з привиду різноманітних-подій, предметів, об'єктів та інше.
Приховані припущення — припущення слухаючого у процесі спілкування; вони приховані для того, хто передає інформацію.
Помилкові припущення — це, навпаки, припущення, які виникають у мовця, що передає інформацію про те, яку реакцію, розуміння, почуття вона викликала, або може викликати у слухаючого.
Помилкове припущення може виникнути, наприклад, якщо Ви вирішили пожартувати гадаючи помилково, що це викликатиме добрий настрій у слухаючого. Але людина або не має відчуття гумору, або йому у дану мить не до жартів, або ваш жарт смішливим, веселим, доречним здається тільки вам; отже ви можете образити людину, викликати у неї образу,— тобто, наявність емоційного конфлікту.
Прикладом прихованого припущення може бути таке передану вами інформацію слухаючий зрозумів зовсім не так — ви сказали своєму заступнику, що треба організувати нараду і мали на увазі, що уся відповідальність за конкретну діяльність лягає на нього. Але слухаючий зрозумів це як побажання, як план на далеку перспективу. У наслідку прихованого припущення зірваний важливий захід, віник конфлікт.
Можливе наведення маси інших прикладів з цього питання. Як найкраще боротися, уникати, перемагати емоційні конфлікти у наслідку прихованих та помилковдх припущень, тобто, як перемагати приховані та помилкові припущення?
У самому загальному вигляді проблема зводиться до того, щоб приховані припущення перетворити у відкрити, а помилкові — у вірні, правільні.
А найкращім засобом вирішення цієї проблеми може бути відкрите обговорення основних, головних припущень.
58'
ТЕМА 9. УСУНЕННЯ НЕСТІЙКИХ НЕГАТИВНИХ ЕМОЦІЙ
У попередньої темі були розглянути способи попередження можливих нестійких негативних емоцій. У даній темі будуть проаналізовані способи повного усунення вже існуючих нестійких негативних емоцій.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38